miercuri, 5 mai 2010

Tutun si altele.


Ce e un scriitor?Un om pe care il tulbura nimicurile.Soiul acela de oameni care te intreaba ce mai faci numai ca sa-ti spuna de-a amanuntul ce fac ei.

Citeam zilele trecute ,Dilemateca din aprilie,si am dat peste niste citate cu si despre tutun ,si cum percep unii scriitor acest lucru.

Flaubert spunea ca:"Fara pipa,viata ar fi arida,fara tigara ar fi incolora,fara o moharca ar fi intolerabila."

Einstein:"Inainte sa raspunzi la o intrebare e bine sa-ti aprinzi pipa..."

Am fost oarecum uimita de "cenzurarea" (daca se poate numi asa) a tigaretei .Bibliotecile nationale,postele franceze si nu numai,nu acceptau ideea promovarii tigariilor,mai ales intr-un context cultural.Spre exemplu,Posta Franceza a sters de pe un timbru, tigara din gura lui Malraux;Biblioteca Nationala Franceza a scos tot printr-o manipulare a fotografiei,tigara din gura lui Sartre;deja se crease un mic razboi intre fumatori si nefumatori,sau mai bine spus ,fumatori si oameni care vedeau tutunul ca fiind o buruiana.
Unii ganditori considerau tabacul un soi de panaceu,in vreme ce altii il vedeau ca pe o buruiana a depravatilor,cum de altfel nici regele nu a interzis fumatul dar in schimb s-au introdus anumite taxe in comertul tutunului.
Si acum,in timpurile astea se pare ca a ramas la fel.Nimeni nu-ti impune sa nu fumezi dar si daca fumezi,fumezi pe banii tai:),ce-i drept in ultima vreme ,mai scump ,dar e alegerea fiecaruia pana la urma.Nimeni nu fumeaza pe plamanii statului,ci pe ai lui proprii:).
Fac o paranteza ,referitor la un film pe care l-am vazut aseara, (Mar adentro),in care un tip dorea sa se sinucida intr-un mod legal,umblase prin tribunale ,inregistrase tot felul de casete video ,pentru un simplu motiv,de a fi lasat sa moara in liniste .Se pare ca ,conform legii,este ilegal sa-ti iei viata intr-un mod voit ,mai ales sa te mai si ajute ceva prieteni care ,saracii nu sunt vinovati,decat ca-ti sunt prieteni si cum spunea si in film:"If you are my friend ,you don't have to judge me,just respect my will,cuz' if you judge me i'll judge you too." Prin citatul acesta inchei si ideea cu fumatul( fumator-nefumator) dar la partea cu suicidul ,mai rumeg putin...

*Da,Eliade era un fumator inrait(am ales poza in mod special)

6 comentarii:

David spunea...

nu te-ai sesizat degeba. Si patapievici a scris un articol pe tema asta. Desi nu sunt fumator, cred ca e bine sa tinem cont si de "drepturile" fumatorilor. Insa chestia asta cade in desuetitudine in romania. :)) Adica na, aici oricum nu se respecta nimic...

Cat despre pipa lui Eliade, cred ca daca ar fi stearsa, ar fi ca si cum i-am profana mormantul.

badafly spunea...

Adevar graiesti,Davide!

David spunea...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-dusmanii-libertatii-838567.html


Uite articolul lui.

Haiawatha spunea...

Se face ca in Europa cam peste tot fumatul e ciuma. Nu numai ca nu sunt baruri unde se pote fuma, dar sunt putine locuri de unde poti cumpara si doar in anumite contitii.

Eu sunt daca vrei, un fumator ocazional, dar toti prieteni mei fumeaza cumsecade. In Italia s-a ajuns la chestii stranii; cele mai populare baruri le gasesti dupa puhoiul de lume de afara, care nu sta la coada sau ceva, ci sta la fumat... de multe ori iti e sila sa intri in bar doar ca sa iti cumperi de bautura... asa ca dincolo de a eradica fumatul, mai intai ucidem cultura cafenelei...

Fain articol!

badafly spunea...

cele mai populare baruri le gasesti dupa puhoiul de lume de afara, care nu sta la coada sau ceva, ci sta la fumat...

asta e un fel de fumatul cu cartela ,in perioada comunismului doar ca nu platesti in bani ci in toleranta:))

Anonim spunea...

Mersi pentru comentariu. Keep up the good work