luni, 8 martie 2010

Cititul nu produce bani (partea a 2a)

"Cititul nu face doua parale"

Expresia are ,pe langa sensul figurat si unul propriu:cititul nu raporteaza cum spun francezii,nu produce bani.E foarte posibil,daca ma gandesc bine,ca aceeasi mentalitate sa se resfranga si asupra sistemului de educare a copiilor la care m-am referit:a-i pregati pentru viata inseamna tocmai a nu-i lasa in compania cartilor,pline de aiureli,si a-i determina sa se apuce de lucruri serioase
O mica paranteza,probabil de asta si foarte multi liceeni,dupa ce termina clasa a 12a,tind spre facultati economice:IS ,de ce? Raspunsul e simplu:"acolo invatam sa facem bani."(nu filosofam...esti nebun? murim de foame!)

G Calinescu:Am constatat ca, pentru majoritatea indivizilor,citirea nu e o placere ,ci "invatatura".
De aici s-ar intelege ca stupiditatea celor care nu mai citesc,dupa ispravirea studiilor,consta in aceea ca nu poseda gustul lecturii in sine,crezand cartile destinate exclusiv unui scop instructiv.
Manolescu:Calinescu pare ca ii condamna mai putin pentru faptul de a nu mai voi sa invete,punand cartea in cui ca pentru o vacanta eterna,decat pentru faptul ca au ramas la impresia tuturor scolarilor si anume ca din carti inveti fara vreo placere:)

A citi inseamna a invata.E o forma de experienta sau,mai bine zis,un multiplicator pentru experientele noastre:caci,daca ne-am margini la ceea ce putem trai sau vedea in jurul nostru intr-o viata de om,am fi foarte saraci.
Cititul furnizeaza vietii o enorma cutie de rezonanta,in care intamplarile traite de noi se confrunta cu cele traite sau imaginate de altii si in care,prin comparatie,semnificatiile le sporesc considerabil.
Marlaux:nimic din ce mi se intampla numai mie n-are semnificatie.Dar cum sa stiu asta ,daca nu citesc?:)
Toate notiunile,cunostintele personale au tendinta de a semana una cu cealalta astfel putem vorbi de existenta unui cert restrans,o lume inchisa.
Spunea cineva :"Mi s-au intamplat putine lucruri si am citit mult",dar oare sa nu fie :mi s-au intamplat multe lucruri pentru ca am citit mult?
Necitind am fi niste ignoranti,dar nu numai fiindca nu avem idee ce gandesc si simt alti oameni ci si fiindca nu ne putem explica propria noastra viata.Citind vedem mereu o perspectiva noua a lumii,avem acces la un univers infinit.
Nu spun ca acumulezi experienta doar din carti,as fi absurda,cine vrea sa invete ,invata din orice lucru infim:).


Asculta mai multe audio Muzica

2 comentarii:

Andrada spunea...

"Caci,daca ne-am margini la ceea ce putem trai sau vedea in jurul nostru intr-o viata de om,am fi foarte saraci."
Cred ca suntem cu totii atat de saraci incat ar fi bine sa nu ne "permitem" sa saracim mai tare. Considera ca citind acumulezi o anumita bogatie spiritual. Si nu sunt baliverne, si nu este un cliseu. Problema este ca suntem atat de limitati incat nu constientizam ca am putea fi mai putin limitati citind. E trist sa ajungi la 20 de ani si sa nu iti poti imagina un fluture cu aripi alfel decat azurii, sau o viata altfel decat cea in a carui mediocritate te zbatem.
Un post foarte educativ, ce-ar fi sa ne educam singuri si sa demonstram tuturor ca "generatia de azi" nu e pierduta definitiv? In lipsa reperelor, de ce sa nu fim proprile noastre repere?

badafly spunea...

Da,e chiar trist ca la o anumita varsta sa nu poti sa simti gustul "vietii",esenta aceea la care prea putini ajung desi multi cred ca au gasit-o.Aparente si iar aparente:)