vineri, 8 ianuarie 2010

Capodoperele literaturii

"Am avut puterea sa citesc toate aceste carti,in afara de trei sau patru,pe care nu am putut sa le suport de la primele pagini.
Hoarde de oameni numiti eroi,care se macelaresc timp de zece ani neintrerupti,sub zidurile unui targusor pentru o batrana sedusa;calatoria unui om viu in palnia mortilor,un pretext pentru a-i vorbi de rau pe morti si pe vii;un nebun slab si un nebun gras care pleaca in lume sa se aleaga cu ciomageli ;un razboinic ce-si pierde mintile pentru o femeie si se distreaza smulgand din radacini stejarii din padure;un las care ,pentru a-si razbuna tatal asasinat,o impinge pe o tanara fata ,care-l iubeste ,la moarte si la alte diverse personaje;un diavol schiop ce desface acoperisurile ca sa dea la iveala lucrurile rusinoase;aventurile unui om mediocru care face pe uriasul intre pigmei si pe piticul intre uriasi ,totdeauna inoportun si ridicol;odiseea unui idiot care,dupa un sir de nenorociri burlesti,sustine ca lumea asta e cea mai buna dintre toate lumile posibile;peripetiile unui profesor demonic servit de un demon profesoral;plictisitoarea poveste a unei adultere de provincie care se plictiseste si la sfarsit se otraveste;un tanar sarac si inflacarat care asasineaza o batrana si apoi,imbecilul ,nici macar nu stie sa se bucure de prada sa si sfarseste prin a se preda in mainile politiei.
"
(GOG-Giovanni Papini)

Mi-a ramas totusi convingerea ca literatura e incapabila sa ajunga la o perfectionare decisiva,e foarte probabil ca,peste un secol ,nimeni sa nu se mai dedice unei intreprinderi asa de inapoiate si asa de putin rentabile,lumii,in care traim:)

2 comentarii:

David spunea...

Interesant citatul lui Giovanno Papini. A fost invidiat de Mircea Eliade in copilarie, si in acelasi timp detestat pentru faptul ca "i-a furat ideile", ca a avut nesansa sa se nasca dupa eroul sau.

Da, de obicei asta sunt subiectele romanelor, iar daca te uiti la filmele de azi, la fel de imbecile sunt. UN Erou care macelareste un oras intreg doar pentru ca are o scuza, o cauza nobila sau o copilarie nefericita...

badafly spunea...

Sunt f fericita ca l-am descoperit singura pe Giovanni Papini si da multe idei le mai intalnim si noi la altii..dar e prea tarziu:)