vineri, 8 ianuarie 2010

Autoportret intr-o oglinda spartaDaca ne ascundem toate membrele din pudoare ,de ce nu ne-am ascunde fata,care e de-obicei partea cea mai vulnerabila,ochii-oglinda sufletului?
Anticii si primitivii,in multe cazuri mai inteligenti decat noi,intrebuintau si intrebuinteaza mastile in actele cele mai grave si mai frumoase ale vietii.

Cei dintai romani,asa cum fac si astazi salbaticii,isi puneau mastile in razboi ,cand ii atacau pe dusmani.Vrajitorii si preotii aveau masti de ceremonie pentru descantece si ritualuri.Actorii greci si latini nu jucau niciodata fara masca.In Japonia se dansa intotdeauna cu masti .
Nu se facea nimic important fara masca.Astazi,decadenta :n-o intrebuinteaza decat bufonii de carnaval,talharii,pilotii de curse.Si carnavlul e aproape mort iar hotii de drumul mare devin din ce in ce mai rari.

Masca,dupa parerea mea ar putea avea anumite avantaje,desigur daca stim sa ne folosim de ele in mod corect.De ce sa ne multumim cu o fata care adeseori e o umilinta pentru noi si o ofensa pentru ceilalti?Fiecare ar trebui sa-si poata alege fizionomia care-i place mai mult si care se potriveste cu starea sa sufleteasca.Sa aiba fiecare un dulapior acasa,cu masti repartizate pe zilele din saptamana.
Toti ar trebui sa aiba in garderoba lor,pe langa palarii,o masca trista pentru vizitele de condoleante si pentru inmormantari;o masca feroce pentru discutii si dueluri;o masca patetica si languroasa pentru flirturi si logodne;o masca vesela pentru comedie si petrecerile cu prietenii...s.a

AVANTAJELE MASTII:
-din pct de vedere igienic:protejeaza epiderma fetei
-din pct de vedere estetic:masca facuta dupa comanda noastra,e posibil sa fie mai frumoasa decat adevarata noastra fata si ne-ar scuti si de atatea fizionomii idioate si deformate
-din pct de vedere moral:necesitatea de a simula ,adica de a potrivi figurile noastre cu sentimentele pe care aproape niciodata nu le simtim.(Am putea sa vizitam un prieten ,in spital,fara sa se vada in trasaturile fetei o durere pe care n-o simtim.
din pct de vedere:educativ:intrebuintarea prelungita a aceleiasi masti sfarseste prin a modela figura omului si a transforma chiar caracterului celui ce o poarta.

Niciun comentariu: