duminică, 8 mai 2011

Koncealovski


Am avut oportunitatea de a participa la cursurile de regie de la UNATC,bine,spun "oportunitate" ca lung e drumul Bistritei-Bucuresti.Am nimerit intr-o sala plina de frunti late si ochi curiosi care nu ma priveau deloc cu vreo sfiala incat sa simt "tu chiar nu ai ce cauta aici".

Imi aduc aminte ce ne spunea un regizor:"Fratilor,am scris intr-o noapte un scenariu,nu stiu ce m-a apucat,din pacate astia de la UNATC mi l-au aprobat,si au zis "ce mai stai?apuca-te de treaba"!" .Si aveam scenariul dar asta nu era tot,trebuia sa caut locul in care se desfasura actiunea,am stat ,am stat...am zis gata,intr-un balcon ,nici prea mare nici prea mic.Stiti cat mi-a luat sa gasesc un balcon in tot Bucurestiu' asta?5 luni,fratilor,5 luni! Ca sa constat mai apoi ca cel mai potrivit era chiar cel pe langa care treceam in fiecare zi,sa cumpar paine"

Ne-au luat intr-o goana din sala de cursuri,si ne-au trimis la o intalnire cu "un regizor cunoscut",astea erau susotelile.
Eram circa 60-70 de oameni intr-un amfiteatru galagios si cu oameni importanti(parfumuri scumpe,priviri pedante,flori pregatite,proiectii,si in spatele tuturor acestor lucruri de suprafata,studentii de la teatru,ce pareau piticii lui Alba ca Zapada.Invitatul special era:Koncealovski (care nu prea imi spunea nimic,decat ca sufixul era asemanator cu cel al lui Tarkovski,duh).Pe usa scria:"THE MEANING OF LIFE-2 hours with Andrei Koncealovski".

ce a fost de retinut:
Cum a aparut omul?Maimutele erau in jungla si datorita curiozitatii au devenit oameni,uitandu-se ce e mai departe de copacii din jungla.

*Aaa ,sa nu uit ,si da ,chiar exista o conexiune intre el si Tarkovski,Koncealovski jucand in Copilaria lui Ivan , fiind coleg si adversar cu regizorul care acum a devenit un mit.

Pauza----se pun intrebari din public.
Prima intrebare->Omul din public:V-a influentat viziunea si modul de percepere a lumii cinematografice ,Tarkovski?
->A.K:Tarkovski e mort,de aceea a devenit un mit,daca nu ,ar fi fost aici vorbindu-va voua ,probabil in locul meu.

A doua intrebare:Omul din public:"Cum v-ati apucat de film?
A.K:Cand am vazut primul film,era unul facut prin anii 20,si tot ce am simtit er a ca,pot sa-l fac mai bine.

(Pauza)(ezita) :You know,Tarkovski and me were rivals.I think that you cannot create a school film or a theory by Tarkovski because you''ll create a form and not the content.
„Un om talentat nimereste o tinta foarte greu de atins, iar un geniu atinge tinta dar nimeni nu vede”. Tarkovski a vazut ceea ce nimeni n-a vazut.

"Bernardo Bertollucci a spus odata un lucru minunat: "Intotdeauna trebuie sa creezi o falsa perspectiva pentru public." Citesti si te gandesti: „Aha, se va intampla asa”. Nu! Ca si in viata, nici in film nu trebuie sa stii ce s-ar putea intampla."

....(restul dezbaterilor au fost bazate pe "the meaning of life",ca prea deviase(nu ca nu mi-ar fi placut)...probabil ca nici nu s-a gandit la asta) iar apoi a fost facut Doctor Honoris Causa al UNATC .
Inspiratorul -Cehov

4 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Hristos a inviat!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

badafly spunea...

Multumesc frumos!

Mihai spunea...

1.Stanley Kubrick - A Clockwork Orange, The Shining, Spartacus
2.Martin Scorsese - The Departed, Goodfellas
3.Francis Ford Coppola - The Godfather Triology, Apocalypse Now
4.Quentin Tarantino - Pulp Fiction, Kill Bill
5.Steven Spielberg - Schindler's List, Jaws
6.David Fincher - Fight Club, Se7en
7.Christopher Nolan - Memento, The Prestige
8.Orson Welles - Citizen Kane
9.Peter Jackson - The Lord of The Rings Triology
10.James Cameron - Aliens, Titanic
11.George Lucas - Star Wars
12.Milos Forman - Amadeus, One Flew over the cuckoo's nest
13.Alfred Hitchcock - Psycho, Rear Window
14.Roman Polanski - Chinatown, The Pianist
15.Guy Ritchie - Lock, Stock & 2 smoking barrels, Snatch
16.Ridley Scott - Gladiator, Alien
17.Woody Allen - Annie Hall
18.Nae Caranfil - Filantropica, Asfalt Tango
19.Cristian Mungiu - 4 luni, 3 saptamani si 2 zile
20.Sergiu Nicolaescu - Orient Expres, Mihai Viteazul

Astia ar fi niste regizori renumiti prin operele lor, si nu prin diplomele de doctor honoris si de profesor la uatc-uri...
;-) Poop zana din tine !

badafly spunea...

Mihai,imi sunt cunoscute si majoritatea le-am vazut:) .Nimeni nu infirma importanta acestor regizori in lumea cinematografiei.
Vorbeam de Koncealovski caci am avut oportunitatea de a-l intalni si nu are nicio legatura faptul ca a fost numit "doctor honoris".

Zana din mine?Sa fim seriosi!:)