miercuri, 20 octombrie 2010

Madame Bovary si corelatii

Am sa renunt la normele bunelor maniere,de a ma justifica de ce nu am scris de atata timp in blog,ei uite,nu am scris si gata.
Intre timp am terminat si eu Madame Bovary,(si m-am apucat de alte carti,cred ca in momentul de fata citesc circa 4 carti in paralel,ma enerveaza ca scriu asta acum,de conturat felul meu de a fi imprastiat si mereu nemultumitor...)
Avand in vedere ,controversata parere despre personajul Bovary ,am gasit o alta viziune despre el,in filmul lui Todd Field,"Little Children",in care Kate Winslet e un adevarat deliciu,aratand chiar bine,renuntand la pudoarea ei,si exprimandu-si parerea ei de neavizata ,despre madame Bovary.

"Acum se plictisea cand Emma ii hohotea la piept,si sufletul lui,ca al oamenilor care nu pot suporta muzica decat in anumite doze,atipea nepasator in clocotul unei iubiri ale carei fineturi nu le mai putea distinge.Se cunosteau atat de bine unul pe altul pentru a mai avea acel extaz al posesiunii care insuteste bucuria.Ea era la fel de dezgustata de el pe cat era el de obosit de ea.Emma regasea in adulter toate platitudinile casniciei."

Prin urmare,Madame Bovary,gusta din ideea alteritatii,care reprezinta altceva,diferitul,si totusi si de ea se satura,hmm,recurge la o regasire,cunoastere de sine prin intermediul celuilalt,ajungand sa fie acest "celalalt" un reper al autocunoasterii.Alteritatea schimbandu-si rolul in identitate.Din EU-TU,Bovary devine:EU-EU.

Iata ce spune,personajul lui Kate Winslet,care pare-se se regaseste in atitudinea "non-conformista ".nemorala a lui Bovary,a femeii care iubeste si daruieste cu pasiune.

"Cand am citit-o in facultate,Madame Bovary mi s-a parut o proasta ,se casatoreste cu barbatul care nu trebuie si face o greseala prosteasca una dupa alta.
Dar cand am citit-o de data asta m-am indragostit de ea.E prinsa in capcana.Are de ales,sa accepte o viata mizerabila sau poate lupta impotriva ei.Ea alege sa lupte.Da gres in final dar e ceva frumos si chiar eroic in revolta ei.In felul ei ciudat ,Emma e o feminista."
-Deci acum daca iti inseli sotul esti o feminista? Ea raspunde:"Nu...Nu e inselat,e foame.Foamea pentru o alternativa si refuzul de a accepta o viata de nefericire."

Tind sa cred ca nu ar fi fost nevoita sa aleaga ,daca ar fi fost fata desteapta de la inceput.haha.
Cum spuneam mai sus,din necesitatea de altceva,de fericire,a ajuns sa se identifice cu ea insasi prin intermediul celuilalt.Previzibilul s-a produs:moartea.5 comentarii:

Esqvilyn spunea...

Aaa, ce-mi place mie cum in literatura un fapt aparent simplu (poate doar in aparenta, poate si in profunzime) capata un sens grav, existential :).

N-am prea inteles ideea alteritatii. Atunci cand cineva "gusta" din diferit ajunge sa se cunoasca pe sine ?

"Nu...Nu e inselat,e foame.Foamea pentru o alternativa si refuzul de a accepta o viata de nefericire."
De ce nu e un refuz moral de a accepta o viata de nefericire ? De ce nu se duce la sotul ei sa-i spuna "Imi pare rau, voi cauta fericirea in alta parte ?"

badafly spunea...

Nu poti spune ca "gusta"din diferit,filosofia asta a identitatii si a alteritatii,e pana la urma descusuta pe mii de parti,inca de antici,Aristotel si Platon indeosebi,conditia de baza fiind ca prezenta celuilalt este conditia esentiala pentru existenta si manifestarea constiintei.
Astfel ajunge a se raporta la doua cazuri:eu-tu,eu-eu,comunicarea cu celalat si cu sine,astfel ajunge sa fie un raport cu sine insusi,sinele sa se piarda in ideea de celalat.


Nu cred ca exista ideea asta ,de refuz moral,desi ar fi benefica in unele cazuri.Nu sunt oamenii vinovati de alegerile noastre,astfel nu putem sa dam vina pe ei,mai ales sa le dam lovituri ,care pana la urma tot din frustrarile noastre pornesc.

Esqvilyn spunea...

"conditia de baza fiind ca prezenta celuilalt este conditia esentiala pentru existenta si manifestarea constiintei"
Deci daca omul ar fi singur n-ar avea constiinta ?

"sinele sa se piarda in ideea de celalat"
Iar daca are constiinta, se va pierde neaparat in ideea de "celalalt" ? Un "celalalt" sau mai multi "ceilalti" ?

Cand am scris "refuz moral" ma refeream la urmatoarea desfasurare: Madame Bovary se ducea la sotul ei si-i spunea ca e nefericita si ca isi va cauta fericirea in alti "ceilalti barbati". Daca ii ascunde ca-l inseala ti se pare moral ?

Pe cine am invinuit eu de alegerea altcuiva ?

jocuri barbie spunea...

Salutare! Sunt administratorul siteurilor jocuribarbienoi.net şi cosurisiacnee.com, şi vreau să fac link exchange cu blogul dvs. Dacă sunteţi de acord scrieţi-mi aici: http://www.cosurisiacnee.com/link-exchange

jocuri barbie spunea...

Te-am adăugat pe ambele siteuri. Aştept să faci şi tu acelaşi lucru. Mulţumesc mult. Apreciez dacă ai reveni cu un replay atunci când ai făcut-o.